Sipariş ve Destek:

0533 097 46 80
Sıkça Sorulan Sorular
SIKÇA SORULAN SORULAR

1-Lastik etiketi nedir? Ne işe yarar?

 

Lastik etiketinde yakıt tasarrufu, yol tutuş kabiliyeti, gürültü ölçümleri gibi bilgilere yer verilerek tüketicilerin en doğru şekilde bilgilendirilmesi amaçlanır.

 

Yakıt Tasarrufu

 

Sınıfı G'den (en az etkin) A'ya (en çok etkin) kadar 7 sınıf.

 

Etki araç ve sürüş koşullarına göre değişiklik gösterebilir, ancak tam bir lastik takımı için bir G ve A sınıfı arasındaki fark yakıt tüketimini %7,5*'a kadar, hatta kamyonlarda daha yüksek oranlarda düşürebilir.

 

Islak Yol Tutuş

 

Sınıfı G'den (en uzun fren mesafeleri) A'ya (en kısa fren mesafeleri) kadar 7 sınıf.

 

Etki araç ve sürüş koşullarına göre değişiklik gösterebilir, ancak tam fren durumunda dört aynı lastik takımı için bir G ve A arasındaki fark fren mesafesinde %30 kadar daha kısa olabilir (ör. tipik bir binek otomobili için 80 km/s süratle seyir 18m daha kısa fren me/safesi anlamına gelebilir)

 

Lastik Dış Yuvarlama Ses Sınıfı

 

1 siyah çubuktan (en az ses) 3 siyah çubuk (en çok ses) kadar 3 sınıf

 

Desibel dB(A) cinsinden ses seviyesinin yanı sıra bir piktogram lastik dış yuvarlanma ses performansının gelecek Avrupa zorunlu sınır değerinden yüksek (3 siyah bar = gürültülü lastik), gelecek sınır değer ile 3dB aşağısı arasında (2 siyah bar =ortalama gürültülü lastik) veya gelecek sınır değer altında 3 dB'den fazla olup olmadığını belirtir.

Lastik dış yuvarlanma sesi tamamen aracın iç sesiyle bağlantılı değildir.

 

2-Lastik üzerindeki bilgiler ne ifade eder?

 

Lastiğin üretim tarihi:

 

 

 

ÜRETİLDİĞİ HAFTA: 15 (örnek)

 

İlk iki hane üretildiği yıl içerisinde kaçıncı haftada üretildiğini gösterir. Değer 01 ile 52 (1 yılda 52 hafta vardır) arasında değişir.

 

ÜRETİLDİĞİ YIL: 2012 (örnek)

 

Üç ve dördüncü hane üretildiği yılın son iki rakamını temsil eder.

 

Yük&Hız indeksi

 

Yük İndeksleri ve hız sembolleri lastiğin her iki yanağında gösterilir. Hız indeksi, bir lastiğin maksimum hizmet hızıdır.

 

Burada hız göstergelerini ve bunlara karşılık gelen hızları bulabilirsiniz. Yanağında gösterge bulunmayan radyal lastikler saatte 110 kilometreye (68 m/s) kadar hız yapabilirler. Bias katlı lastikler saatte 100 kilometreye (62 m/s) kadar çıkabilirler. Kaplanmış lastikler, üzerlerinde aksi belirtilmedikçe saatte maksimum 110 kilometreye (68 m/s) kadar kullanılabilirler. Özel ağır uygulamalara yönelik üretilmiş özel amaçlı lastiklerin yanaklarında ilgili hız limitleri bulunmalıdır. M&S (kış) lastikleri, aracın normal koşullarda kullandığı lastiklerin hız limitinden daha düşük hız limitine sahip olmalıdırlar. Bazı ülklerde, sürücünün görebileceği bir yere lastiğin maksimum hız limitini gösteren bir çıkartma yapıştırılması zorunludur. Bu lastikler takılı olduğunda, bu hız aşılmamalıdır. Bu hız gösterge sistemi tüm lastik üreticileri için aynıdır.

 

3-Asimetrik Lastik Nedir?

 

Asimetrik lastikler mümkün olan en iyi ıslak ve kuru zemin performansını sağlayabilmek için özelleşmiştir. Bu tip lastiklerde iç ve dış taraf farklı amaçlara hizmet eder; Lastiklerin dışa gelen tarafı, büyük bloklar ve dar kanallara sahiptir. Bu özellik kuru zemin performansını arttırır, dönüşlerde emniyet sağlar. İçe gelen taraf ise daha küçük bloklar ve geniş kanallara sahiptir. Bu sayede ıslak/karlı zeminde su/kar daha iyi tahliye edilir, yere tutunma artar. Sırt merkezi, lastiğin düz gidişlerde optimum dengesini sağlar. Müşterilerimizin ifade ettiği en önemli soru, asimetrik lastikleri taktıklarında, lastiklerin desenlerinin, birinin içe diğerinin dışa doğru baktığı, bunun doğru olup olmadığı veya bunun doğru olamayacağı vb. şeklindedir.

 

Bu tip asimetrik lastiklerde, dışa ve içe gelen taraf özellikle belirtilmiştir. Dış taraf, araçlarda daima dışarı bakmalıdır. Bu şekilde aracın sağına ve soluna takılan lastiklerin desenleri görsel olarak yanlış yönlere bakıyormuş gibi algılanabilir. Lastiğin düzgün çalışmayacağı gibi bir takım yanlış düşünceler doğabilir.

 

Hâlbuki bize ters yönlere bakıyormuş gibi gözüken bu desenler değişken yol şartlarına mükemmel bir biçimde cevap verir. Örnek vermek gerekirse, 0 derece hava sıcaklığında yol üzerinde hem kar hem su bulunabilir. Asimetrik tip desenler bu ortama uyum sağlar, lastiğin sağ tarafı suyu etkin olarak tahliye ederken, sol tarafı buzlu zeminde tutunmayı arttırır (ya da tam tersi).

 

Görsel olarak desende bir yanlışlık varmış gibi algılanan durum aslında bütün asimetrik lastiklerde mevcuttur. Kimisinde daha az kimisinde daha çok hissedilir. Bu bir yanlışlık değil, aksine, kullanıcı emniyetini arttıran, yol şartlarına mükemmel uyumu sağlayan lastiğe ulaşabilmek için, tasarım olarak yapılması gereken bir teknik olgudur.

 

4-Kış lastiği zorunlu mu?

 

Yasal zorunluluğa göre: tüm ticari araçlar (traktörler, römorklar, 2/3 tekerlekli araçlar ve askeri araçlar kapsam dışıdır) kış lastiği kullanmak zorundadır. Kış lastiği takma zorunluluğu 01 Aralık- 01 Nisan tarihleri arasıdır. Valilikler, kış lastiği uygulamasını, dört aylık sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay arttırabilir. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingillerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur, çivili lastikler, kış lastiği yerine geçer, patinaj zinciri kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

 

Denetimlerde M+S (çamur kar) ve/veya (kar tanesi) işareti aranır. İçte kalan lastiklerde bu işaretler görülemiyorsa kış lastiği desenlerine uygunluk aranır. Kış lastiği kullanmayanlara 625 TL para cezası uygulanır ve lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar izin belgesi verilir.

 

Binek araçlarda ise yasal zorunluluk olmasa da kış lastiği ya da 4 mevsim lastik + zincir bulundurulması olası kazaların önüne geçmek için bir gereklidir. Çünkü Kış lastikleri +7 ile -40 derece arasındaki sıcaklıklarda sertleşmeyi önleyen yumuşak bir bileşime ve karlı, buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahiptir. Kış lastiği soğuk havalarda yaz lastiğine oranla yüzde 50 daha iyi yol hakimiyeti sağlar.

 

5- Sadece ön ya da arkada kış lastiği olması yeter mi?

 

Sadece ön ya da sadece arka kısma takılan kış lastikleri aracın yola tamamen tutunmasını engelliyor ve araç hakimiyetinin kaybetmeye yol açmaktadır. Bu yüzden yoldan kaynaklanabilecek hatalara karşı araç üzerindeki tüm lastikler kış lastiği olmalı, aynı zamanda mutlaka aynı desen ve aynı modelde olmalıdır.

 

6- Lastikler nasıl saklanmalıdır?

 

Lastikler jantları ile birlikte saklanacak ise üst üste yatık şekilde depolanabilirler. Eğer

jantsız depolanacaklarsa dik bir şekilde ve yan yana konumlandırılmalıdırlar. Burada amaç lastiğin deformasyonunu engellemektir.

 

7-Yaz lastiği kışın, kış lastiği yazın kullanılır mı?

 

Yaz lastikleri hava sıcaklığının yükseldiği zamanlarda yumuşayarak yol tutuş kabiliyetinin düşmemesi için, kış lastikleri ise tam tersi havanın soğuk olduğu zamanlarda sertleşmemesi için özel olarak üretilir.

 

Lastiklerin aşırı yumuşaması ya da sertleşmesi yüksek diş derinliğine sahip yoğun oluklu desene sahip olması sebebiyle fren mesafesi 3 metreden 7 metreye kadar uzatabilir.

 

Ayrıca lastikler uygun mevsimlerde kullanılmadığında ömürleri daha kısa olacak ve aracınızın yakıt tüketimi artacaktır.

%100 GÜVENLİ ALIŞVERİŞ

Tüm Alışverişlerinizde Güvenle Ödeme Sağlayabilirsiniz

%100 ORİJİNAL ÜRÜNLER

Sitemizdeki Tüm Ürünler Yetkili Üreticilerden Faturalı ve Garantili Tedarik Edilir

KREDİ KARTIYLA ÖDEME

3D Secure ve SSL Korumalı Ödeme Ekranları ile Güvenli Ödeme

7X24 BİZE ULAŞIN

Uzman E-Ticaret personelimize her zaman ulaşabilirsiniz.

Kampanya ve indirimlerden haberdar olun.
X

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz.

Detaylı bilgiye Aydınlatma Metni sayfamızdan erişebilirsiniz.